<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar/8033226032100526141?origin\x3dhttp://allazleenlife.blogspot.com', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script> <iframe src="http://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID=3054107564476057249&blogName=url.blogspot.com&publishMode=PUBLISH_MODE_BLOGSPOT&navbarType=BLACK&layoutType=CLASSIC&homepageUrl=http%3A%2F%2Furl.blogspot.com%2F&searchRoot=http%3A%2F%2Furl.blogspot.com%2Fsearch" height="30px" width="100%" marginwidth="0" marginheight="0" scrolling="no" id="navbar-iframe" frameborder="0"></iframe> <div id="space-for-ie"></div>
url.blogspot.com
WELCOME


:D

Best view in IE Photobucket


Ayam Masak Lemak Cili Api
Thursday, August 27, 2009

Resepi keluarga turun temurun. style orang Rembau.


Bahan-bahan ( 4 orang )


* * ayam 1 ekor (atau daging, udang, sotong)

* * cili api 20 ulas, ditumbuk atau diblend (boleh tambah atau kurangkan mengikut tahap kepedasan)

* * bawang putih 2 ulas, dihiris

* * bawang merah 4 biji, dihiris

* * halia 2 inci, dihiris

* * serai 1 batang, diketuk

* * asam keping 1 keping

* * kunyit, garam

* santan (dari 1 biji kelapa)

* kentang 2 biji, dibelah empat atau lapan

Cara-cara


1. Masukkan semua bahan * ke dalam periuk. Tambah sedikit air dan renihkan

dengan api kecil sehingga semua bahan mesra dan air ayam keluar (atau

daging empuk).

2. Setelah air ayam agak kering, masukkan santan dan kacau

sekali-sekala (untuk memastikan santan tidak pecah minyak dan beruwap

melimpah keluar) di atas api sederhana.

3. Akhir sekali, masukkan kentang. Tambah garam jika perlu. Tutup api bila kentang telah empuk.





Huh, lama tak masak lemak cili api nih, terliur pulak ~

writtern @Thursday, August 27, 2009