Ayam Masak Lemak Cili Api
Thursday, August 27, 2009
Resepi keluarga turun temurun. style orang Rembau.
Bahan-bahan ( 4 orang )
* * ayam 1 ekor (atau daging, udang, sotong)
* * cili api 20 ulas, ditumbuk atau diblend (boleh tambah atau kurangkan mengikut tahap kepedasan)
* * bawang putih 2 ulas, dihiris
* * bawang merah 4 biji, dihiris
* * halia 2 inci, dihiris
* * serai 1 batang, diketuk
* * asam keping 1 keping
* * kunyit, garam
* santan (dari 1 biji kelapa)
* kentang 2 biji, dibelah empat atau lapan
Cara-cara
1. Masukkan semua bahan * ke dalam periuk. Tambah sedikit air dan renihkan
dengan api kecil sehingga semua bahan mesra dan air ayam keluar (atau
daging empuk).
2. Setelah air ayam agak kering, masukkan santan dan kacau
sekali-sekala (untuk memastikan santan tidak pecah minyak dan beruwap
melimpah keluar) di atas api sederhana.
3. Akhir sekali, masukkan kentang. Tambah garam jika perlu. Tutup api bila kentang telah empuk.
Huh, lama tak masak lemak cili api nih, terliur pulak ~